Политика за колачиња

Известување за колачиња
1. Колачиња
Кога ќе ја посетите оваа веб-страница ние може да поставиме одредени информации на вашиот компјутер или мобилен уред во форма на "колаче"; ова ни овозможува да ве препознаеме (кога ќе го прочитаме колачето) автоматски следниот пат кога ќе нѐ посетите.
Колачињата може да ни помогнат на различни начини. На пример, тие може да ни овозможат да ја прилагодиме оваа веб-страница за да биде подобро прилагодена на вашите потреби или да ја зачува вашата лозинка за да не морате повторно да ја внесувате при секое најавување.
Следно ќе најдете преглед на колачињата што ги користиме на оваа конкретна веб-страница. Потоа ќе ја најдете целта, датумот на истекување и природата на таквите колачиња.
Може да изберете да прифатите или отфрлите колачиња. Вашите опции да управувате кои колачиња може да бидат поставени или прочитани од нас од вашиот компјутер или мобилен уред се поставени подолу. Кога не прифаќате колачиња дефинирани во следниот текст како "Строго неопходни", вашата посета на оваа веб-страница нема да биде возможна. Ако отфрлите други колачиња, одредени понуди, карактеристики или ресурси на нашата веб-страница, таа може да не работи правилно и може да искусите некоја загуба на удобност или функционалност.
2. Типови колачиња
Следните типови на колачиња може да се користат во текот на вашата посета на оваа веб-страница.
Траење на складирање:
-Сесија: Автоматски избришани кога ќе го затворите вашиот прегледувач.
-Трајни: Остануваат зачувани на вашиот краен уред додека не го достигнат датумот на истекување како што е дефинирано подолу.

Одговорна страна:
-Прва страна: Поставени од контролер на податоци (или некој од неговите процесори) кои управуваат со веб-страницата што сте ја посетиле, како што е дефинирано од УРЛ што обично се прикажува во лентата за адреса на прегледувачот (значење: поставено од нас)
-Трета страна: Поставено од контролери на податоци кои не управуваат со веб-страницата што сте ја посетиле (значење: не се поставени од нас)

3. Категории на колачиња
Типови колаче:
-Строго неопходно – значи ако таквите колачиња се оневозможени вашата посета на оваа веб-страница нема да биде возможна
-Функционално – значи ако таквите колачиња се оневозможени ние нема да можеме да ви ги обезбедиме функционалностите што експлицитно сте ги побарале.
-Следење на социјален приклучок – значи колачиња од трета страна (социјална мрежа) што се користат од социјални приклучни модули што ние сме ги интегрирале во оваа веб-страница кои не се функционални но се користат да се следат поединци за цели како насочено рекламирање, аналитика или истражување на пазар
-Рекламирање од трета страна – значи колачиња од трета страна што се користат за рекламирање и цели како што се насочено рекламирање, ограничување на фреквенцијата, финансиско евидентирање, поврзаност на реклами, откривање на измама со кликнување, истражување и анализа на пазар, подобрување и отстранување грешки на производ
-Аналитика од прва страна – значи колачиња генерирани од оваа веб-страница за да ни овозможат да добиваме статистика за посетителите на оваа веб-страница (пр. број на единствени посетители, следење на проблеми во врска со движење низ веб-страницата, откривање често користени клучни зборови во пребарувачот …)

Опции на управување:
Во случај ако сакате да ги оневозможите, кликнете на поставките на вашиот прегледувач (http://www.wikihow.com/Disable-Cookies) или:
• Веднаш ги отстранува колачињата од вашиот компјутер или мобилен уред;
• Блокирај колачиња;
• Издава предупредување пред да се постави колаче.

Ако ги отстраните или оневозможите овие колачиња, вашата посета на оваа веб-страница нема да биде возможна

4. Преглед на колачиња
Подолу ќе видите преглед на неколку типови колачиња што се користат на оваа веб-страница.
4.1 Функционални колачиња

• ИД на сесија на PHPSESSID и ASP.net. Ова колаче овозможува да ја зачувате вашата сесија.
• согласностзаколачиња_отфрлена. Ако се согласувате со политиката за колачиња на оваа веб-страница ова колаче ќе го оневозможи предупредувањето за колаче.
• Јазик е колаче што се користи да се зачува вашиот последен избор на јазик. Следниот пат кога ќе ја посетите веб-страницата вашиот претпочитан јазик ќе биде избран автоматски.

4.2 Google Analytics
Оваа веб-страница користи Google Analytics, услуга за веб-аналитика што ја обезбедува Google Inc. Google Analytics користи "колачиња" да ѝ помогнат на оваа веб-страница да анализира како ја користите оваа веб-страница. Преглед на колачиња што ги користи Google Analytics:
• _UTMA. Ова колаче типично се запишува во прегледувачот по вашата прва посета на оваа веб-страница од тој веб-прегледувач. Ако колачето сте го избришале, а прегледувачот потоа ја посетил оваа веб-страница, ќе се запише ново __utma колаче со различна единствена ИД. Ова колаче се користи да се одредат единствените посетители на оваа веб-страница и се ажурира со преглед на секоја страница. Како што е споменато погоре, ова колаче е обезбедено со единствена ИД што ја користи Google Analytics за да ја осигури и валидноста и пристапноста на колачето како дополнителна безбедносна мерка.
• _UTMC: Ова колаче работи во поврзаност со колачето __UTMC да одреди дали или не да воспостави нова сесија за вас. Ова колаче истекува кога ќе го затворите вашиот прегледувач.
• _UTMZ. Ова колаче го зачувува типот на упатување што го користите вие да дојдете на оваа веб-страница или преку директен начин, врска за упатување, пребарување на веб-страница или кампања како што е реклама или врска за е-пошта. Се користи да се пресмета сообраќајот на пребарувачот, рекламните кампањи и движењето низ страницата во рамките на оваа веб-страница. Колачето се ажурира со преглед на секоја страница на оваа веб-страница.
• _GAT: За да се добие некаков приказ на стапките на барања што ги примаат серверите, Google Analytics го користи ова колаче.